Op bezoek bij schapenhouderij ‘Het Schoone Schoap’

Op bezoek bij biologische schapenmelkerij en zorgboerderij 'Het Schoone Schoap'.

In het plaatsje Nieuw Schoonebeek (DR) is de biologische schapenmelkerij van de gebroeders Herman en Gerrie Sentker te vinden. Een echt familiebedrijf waar beide broers samen de passie voor de schapenmelkerij delen, en graag overbrengen aan de stagaires en "hulpboeren" die aanwezig zijn op het bedrijf. 

 

Streven naar 500 kg melk

Momenteel worden er zo'n 800 Friese melkschapen gehouden met een gemiddelde melkproductie van 400 kg melk met 11% vet en eiwit. 'De schapen doen het erg goed, maar het kan natuurlijk altijd beter' geeft Herman aan. 'Vijf jaar geleden zijn we opnieuw moeten beginnen door een grote tegenslag op het bedrijf, momenteel hebben we een jonge veestapel die nog in productie moet stijgen.' Ons streven is om binnen een aantal jaar naar 500 kg melk per schaap te stijgen.' 'Op biologische wijze een hele uitdaging, maar haalbaar!' lacht Gerrie. 

 

De opfok

Ieder jaar worden er 250 lammeren opgefokt die dienen als vervanging en een stukje uitbreiding. De lammeren blijven de eerste dag bij de ooi voor de biest. Iedere ooi wordt apart gezet om de controle te houden onder de ooien en de lammeren. Na een dag worden de lammeren verplaatst naar de opfokstal waar ze eerst in de aanleerhokken komen. 'Kleine aantallen werkt hier het beste. Zo'n 10 á 15 lammeren per hok om zo de ziektedruk laag te houden maar ook om voldoende overzicht te hebben' zegt Gerrie. Wanneer de lammeren zelfstandig kunnen drinken worden ze verplaatst naar de groepshokken. Op het bedrijf wordt gevoerd met een drinkautomaat voor een optimale groei. Op een leeftijd van 7 weken worden de lammeren gespeend en verplaatst naar een stal in de kapschuur. De broers streven er naar de de dieren op dat moment 14 kg wegen. In de kapschuur kunnen de lammeren alvast wennen aan de buitentemperaturen zodat ze in het voorjaar dag en nacht op de weide kunnen. 

 

Goede resultaten

'Snelle groei, weinig stress en zo min mogelijk uitval, dat zijn voor ons de speerpunten bij de lammerenopfok. Dat zorgt voor veel werkplezier' zegt Gerrie. 

Afgelopen jaar is het bedrijf begonnen met de bio Excellent van Alpuro Breeding en dit bevalt tot nu toe erg goed. 'Wij wilden graag de biologische melkpoeder eens proberen om te weten of er een verschil is met andere biologische melkpoeders, bovendien was er voorheen ook weinig ander aanbod. We zijn erg tevreden en vinden het fijn dat we door Alpuro Breeding worden begeleidt tijdens de lammerenopfok' zegt Gerrie. In het lammerseizoen worden we elke twee weken bezocht door een lammerspecialist van Alpuro Breeding. Zij wegen dan de lammeren en kalibreren het drinkautomaat. Ook bespreken we het voerschema en waar nodig aangepast. 

De eerste lammeren zijn gespeend en hadden in 7 weken tijd 2 kg groei per week behaald. Dat betekent dat de dieren op moment van spenen 14 kg wogen. 'Een mooi resultaat' geeft Herman aan. 

 

Herman en Gerrie, bedankt voor jullie bijdrage aan deze mooie reportage. 

Contact en adres

Alpuro Breeding
Postbus 1
3888 ZJ Uddel
Holland
Tel.: +31 577 40 81 11
info@alpurobreeding.com

  • Wat zijn cookies?

    Wij maken op deze website gebruik van cookies. Cookies zijn kleine tekstbestanden die een website op uw computer, tablet of mobiele telefoon plaatst op het moment dat u de website bezoekt. In deze cookies wordt informatie over uw websitebezoek opgeslagen.

    Cookies


    Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies. De functionele cookies zijn noodzakelijk om de website goed te laten werken en met de analytische cookies zijn wij in staat de websitebezoeken te meten. De cookies worden dan ook standaard geplaatst en worden niet verwijderd wanneer u de cookies niet accepteert.

    Wilt u meer informatie over cookies? Kijk eens op de website van Consumentenbond NL
  • Deze melding verbergen